Wandeling in Diest

 

Refugehuis abdij van Averbode:
Dit voormalig refugehuis, in bak- en ijzerzandsteen, van de Norbertijnen van Averbode dateert uit de zestiende eeuw. De poort met de laatgotische heiligen nis in witte steen is nog oorspronkelijk. Net als de halve trapgevel links en de indrukwekkende trapgevel rechts. Van veel later is de langsgevel met het veelhoekig traptorentje in neostijl (circa 1935).
Het gebouw is in particuliere handen sinds 1797. Via een stenen trap in de grote binnenkoer betreed je het hoofdgebouw. Boven de deur zie je het in witte steen gebeitelde wapenschild van abt Servatius Vaes (1647-1698). Deuren en ramen hebben een omlijsting in witte- en ijzerzandsteen. Drie deuren bieden toegang tot het overwelfde souterrain.
De Witheren van Averbode zouden al sinds het begin van de vijftiende eeuw een refugehuis in Diest gehad hebben. In tijden van onrust zochten ze er toevlucht. Net zoals de Norbertijnen van Tongerlo in hun refugehuis wat verderop: Het Spijker.

Het Spijker - Diest

Het Spijker is een prachtig gebouw en was vroeger een refugiehuis en graanopslagplaats van de abdij van Tongerlo. Het Dateert uit de 16de eeuw en werd gebouwd aan de splitsing van de Demer. Het gebouw deed ook dienst om de tienden van het graan in op te slaan. 
Daarom werd het ook het Spijker genoemd. Want Spicarium is Graanzolder in het Latijn. En dit verklaart waarom er zo veel ophaalvensters en dakluiken in de westervleugel van het gebouw staan. De waterpartij rond het refugiehuis is nog een restant van de Demer, die hier niet werd gedempt. Hier kwamen de twee Demerarmen die zich juist achter de Ezeldijkmolen splitsen opnieuw samen.
Het Spijker was natuurlijk ook een Refugiehuis waar de monniken een veilig onderkomen vonden in woelige tijden of als zij gewoon in Diest verbleven. 
Vandaag de dag is het Spijker helemaal gerestaureerd en ingericht als hotel. Het binnenplein is toegankelijk. Maar het gebouw zelf is enkel toegankelijk voor de hotelgasten.

Als geestelijk bestuur van de stad hadden de kloosterlingen het recht op de zogenaamde tienden, een vorm van belastingen heffen. Deze tienden werden o.a in graan uitbetaald.
En hoeveel belastingen betalen we nu????
Er is in de Hasseltsestraat nog een refugehuis De Witte Engel van de abdij van Corsendonck.
In Diest waren er dus drie refugiƩhuizen in de middeleeuwen.